Spelregels: Reversi.
Hoe te spelen?
Om te spelen, klikt u op het vakje waar u uw pion wilt plaatsen.
De regels van het spel
Het spel Reversi is een strategiespel waarbij je probeert een zo groot mogelijk gebied te veroveren. Het doel van het spel is om aan het einde van het spel de meeste van je gekleurde schijven op het bord te hebben.
Begin van het spel: Elke speler neemt 32 schijven en kiest één kleur om tijdens het spel te gebruiken. Zwart plaatst twee zwarte schijven en wit plaatst twee witte schijven zoals weergegeven in de volgende afbeelding. Het spel begint altijd met deze opstelling.
Een zet bestaat uit het "omvleugelen" van de schijven van je tegenstander en het omdraaien van de omgeslagen schijven in jouw kleur. Omvleugelen betekent een schijf op het bord plaatsen zodat de rij schijven van je tegenstander aan elk uiteinde wordt begrensd door een schijf in jouw kleur. (Een "rij" kan bestaan uit een of meer schijven).
Hier is een voorbeeld: Witte schijf A lag al op het bord. De plaatsing van witte schijf B overvleugelt de rij van drie zwarte schijven.
Vervolgens draait wit de omcirkelde schijven om en nu ziet de rij er als volgt uit:
Gedetailleerde regels van Reversi
- Zwart zet altijd eerst.
- Als je tijdens je beurt niet kunt omflanken en ten minste één schijf van de tegenstander kunt omdraaien, wordt je beurt verbeurd en beweegt je tegenstander opnieuw. Als er echter een zet voor u beschikbaar is, mag u uw beurt niet verliezen.
- Een schijf kan een willekeurig aantal schijven in een of meer rijen in een willekeurig aantal richtingen tegelijkertijd omtrekken - horizontaal, verticaal of diagonaal. (Een rij wordt gedefinieerd als een of meer schijven in een ononderbroken rechte lijn ). Zie de twee volgende grafieken.
- Je mag je eigen kleurenschijf niet overslaan om een andere schijf te overvleugelen. Zie de volgende grafiek.
- Schijven mogen alleen worden omvleugeld als een direct gevolg van een zet en moeten in de directe lijn van de geplaatste schijf vallen. Zie de twee volgende grafieken.
- Alle schijven die in een enkele beweging worden omgeflankeerd, moeten worden omgedraaid, zelfs als het in het voordeel van de speler is om ze helemaal niet om te draaien.
- Een speler die een schijf omdraait die niet had mogen worden gedraaid, mag de fout herstellen zolang de tegenstander geen volgende zet heeft gedaan. Als de tegenstander al heeft gezeten, is het te laat om te wisselen en blijven de schijf(ken) zoals ze zijn.
- Als een schijf eenmaal op een veld is geplaatst, kan deze later in het spel nooit meer naar een ander veld worden verplaatst.
- Als een speler geen schijven meer heeft, maar nog steeds de mogelijkheid heeft om een schijf van de tegenstander te overvleugelen tijdens zijn of haar beurt, moet de tegenstander de speler een schijf geven om te gebruiken. (Dit kan zo vaak gebeuren als de speler nodig heeft en een schijf kan gebruiken).
- Wanneer het voor geen van beide spelers meer mogelijk is om te bewegen, is het spel afgelopen. Schijven worden geteld en de speler met de meeste van zijn of haar kleurenschijven op het bord is de winnaar.
- Opmerking: Het is mogelijk dat een spel eindigt voordat alle 64 vakjes zijn gevuld; als er geen beweging meer mogelijk is.