Subiecte avansate: Un pic de filozofie.
Un pic de filozofie.
Să nu credeți că moderarea este întotdeauna simplă, pentru că oamenii cu care veți interacționa nu sunt simpli. Iată câteva exemple de situații complexe pe care le puteți întâlni și câteva sfaturi pentru a le face față cu succes.
Nu poți face dreptate.
- Nu știi de ce două persoane se ceartă. Poate s-a întâmplat ceva înainte. Nu poți decât să judeci ceea ce vezi și să aplici regulile. Poți aduce ordine, dar nu poți face dreptate.
- Să luăm un exemplu: Alfred a furat ceva de la Jenny, în viața reală (sunt vecini). Te uiți pe forum și o vezi pe Jenny insultându-l pe Alfred. O interzici pe Jenny. A fost lucrul corect de făcut, pentru că insultarea este interzisă. Dar nu știi de ce oamenii se ceartă. Nu ai aplicat dreptatea.
- Iată un alt exemplu: Jenny îl insulta pe Alfred într-un mesaj privat. Acum te uiți la camera de chat publică și îl vezi pe Alfred amenințând-o pe Jenny. Îi trimiți un avertisment lui Alfred. Ai făcut din nou ceea ce trebuie, pentru că amenințarea este interzisă. Dar nu știai originea situației. Nu e corect ce ai făcut. Să vă fie rușine.
- Faci ceea ce trebuie să faci, pe baza a ceea ce știi. Dar recunoașteți: nu știți prea multe. Deci ar trebui să rămâneți modest și să rețineți că ordinea este un lucru bun, dar nu este dreptate...
Nu înfuriați oamenii.
- Evitați să vorbiți cu oamenii atunci când îi moderați. Îi va enerva. Ar fi ca și cum le-ai spune: „Sunt superior ție.”.
- Când oamenii se enervează, devin cu adevărat enervanti. Este posibil să regretați că i-ați înfuriat în primul rând. Poate că vor ataca site-ul. Poate că vă vor găsi adevărata identitate și vă vor trata ca pe un inamic. Ar trebui să evitați acest lucru.
- Evitați confruntările. În schimb, utilizați doar butoanele programului. Utilizați butoanele pentru a trimite un avertisment sau o interdicție. Și nu spune nimic.
- Oamenii vor fi mai puțin supărați: pentru că nu vor ști cine a făcut asta. Nu va deveni niciodată personal.
- Oamenii vor fi mai puțin supărați: pentru că vor simți o formă de autoritate superioară. Acest lucru este mai acceptabil decât autoritatea unei persoane.
- Oamenii au psihologii uimitoare. Învață să gândești la fel cum gândesc ei. Ființele umane sunt creaturi drăguțe și periculoase. Ființele umane sunt creaturi complexe și uimitoare...
Creează-ți propriul mediu fericit.
- Când faci sarcinile de moderare corect, oamenii vor fi mai fericiți pe serverul tău. Serverul tău este și comunitatea ta. Vei fi mai fericit.
- Vor fi mai puține lupte, mai puțină durere, mai puțină ură. Oamenii își vor face mai mulți prieteni, așa că și tu o să-ți faci mai mulți prieteni.
- Când un loc este frumos, este pentru că cineva îl face frumos. Lucrurile frumoase nu vin de la sine. Dar poți transforma haosul în ordine...
Spiritul legii.
- O lege nu este niciodată perfectă. Indiferent câte precizări ai adăuga, oricând poți găsi ceva care nu este reglementat de lege.
- Pentru că legea nu este perfectă, uneori trebuie să faci lucruri împotriva legii. Este un paradox, pentru că legea trebuie respectată. Cu excepția cazului în care nu trebuie urmat. Dar cum să decizi?
-
- Teorema: Legea nu poate fi niciodată perfectă.
- Dovada: Consider un caz marginal, la limita legii, si deci legea nu poate decide ce sa faca. Și chiar dacă schimb legea, ca să tratez tocmai acest caz, tot pot lua în considerare un caz marginal mai mic, la noua limită a legii. Și din nou, legea nu poate decide ce să facă.
- Exemplu: Sunt moderator al serverului „China”. Vizitez serverul „San Fransico”. Sunt într-o cameră de chat și există cineva care insultă și hărțuiește o biata fată nevinovată de 15 ani. Regula spune: „Nu vă folosiți puterile de moderare în afara serverului”. Dar este miezul nopții și eu sunt singurul moderator treaz. Ar trebui să las această biata fată singură cu dușmanul ei? sau ar trebui sa fac o exceptie de la regula? Este decizia ta de luat.
- Da, există reguli, dar nu suntem roboți. Avem nevoie de disciplina, dar avem creier. Folosește-ți judecata în orice situație. Există textul de lege, care ar trebui respectat în majoritatea cazurilor. Dar există și „spiritul legii”.
- Înțelegeți regulile și urmați-le. Înțelegeți de ce există aceste reguli și îndoiți-le când este necesar, dar nu prea mult...
Iertare și armonie.
- Uneori poți intra în conflict cu un alt moderator. Aceste lucruri se întâmplă pentru că suntem oameni. Poate fi un conflict personal sau un dezacord cu privire la o decizie de luat.
- Încercați să fiți politicoși și să fiți drăguți unul cu celălalt. Încearcă să negociezi și să fii civilizat.
- Dacă cineva a greșit, iartă-l. Pentru că și tu vei face greșeli.
- Sun Tzu a spus: „Când înconjurați o armată, lăsați o ieșire liberă. Nu apăsați prea tare pe un inamic disperat”.
- Isus Hristos a spus: „Oricine dintre voi, care este fără păcat, să arunce primul cu piatra în ea”.
- Nelson Mandela a spus: „Resentimentul este ca și cum ai bea otravă și apoi a speri că îți va ucide dușmanii”.
- Iar tu... Ce spui?
Fii celălalt.
- Cineva are un comportament prost. Din perspectiva ta, este greșit și ar trebui oprit.
- Imaginează-ți dacă te-ai născut în același loc ca cealaltă persoană, dacă te-ai născut în familia lui, cu părinții, frații, surorile lui. Imaginează-ți dacă ai avea experiența lui de viață, în loc de a ta. Imaginează-ți că ai avut eșecurile lui, bolile lui, imaginează-ți că i-ai simțit foamea. Și în sfârșit imaginează-ți dacă ar avea viața ta. Poate situația s-ar inversa? Poate că ai avea un comportament prost, iar el te-ar judeca. Viața este deterministă.
- Să nu exagerăm: Nu, relativismul nu poate fi o scuză pentru orice. Dar da, relativismul poate fi o scuză pentru orice.
- Ceva poate fi adevărat și fals în același timp. Adevărul este în ochii privitorului...
Mai puțin înseamnă mai mult.
- Când oamenii sunt sub control, ei petrec mai puțin timp luptând pentru ceea ce își doresc, pentru că știu deja ce pot sau nu. Și astfel au mai mult timp și energie să facă ceea ce vor, astfel încât să aibă mai multă libertate.
- Când oamenii au multă libertate, câțiva dintre ei își vor abuza de libertatea și vor fura libertatea altora. Și astfel, majoritatea va avea mai puțină libertate.
- Când oamenii au mai puțină libertate, au mai multă libertate...