Ilımlılığın her zaman basit olduğunu düşünmeyin çünkü etkileşim kuracağınız insanlar basit değildir. Karşılaşabileceğiniz bazı karmaşık durumlara örnekler ve bunlarla başarılı bir şekilde başa çıkmak için bazı ipuçları.
Adaleti sağlayamazsınız.
İki kişinin neden tartıştığını bilmiyorsun. Belki daha önce bir şey oldu. Sadece gördüğünüzü yargılayabilir ve kuralları uygulayabilirsiniz. Düzen getirebilirsin ama adaleti getiremezsin.
Bir örnek verelim: Alfred, gerçek hayatta Jenny'den bir şey çaldı (onlar komşu). Foruma bakıyorsun ve Jenny'nin Alfred'e hakaret ettiğini görüyorsun. Jenny'yi yasaklarsın. Doğru olan buydu çünkü hakaret etmek yasaktı. Ama insanların neden tartıştığını bilmiyorsun. Adaleti uygulamadın.
İşte başka bir örnek: Jenny, özel bir mesajda Alfred'e hakaret ediyordu. Şimdi genel sohbet odasına bakıyorsunuz ve Alfred'in Jenny'yi tehdit ettiğini görüyorsunuz. Alfred'e bir uyarı gönderiyorsun. Yine doğru olanı yaptın çünkü tehdit etmek yasak. Ama durumun kaynağını bilmiyordun. Yaptığın adil değil. Yazıklar olsun sana.
Bildiklerinize dayanarak yapmanız gerekeni yaparsınız. Ama itiraf et: Fazla bir şey bilmiyorsun. O yüzden alçakgönüllü olmalı ve düzenin iyi bir şey olduğunu ama adalet olmadığını unutmamalısın...
İnsanları kızdırmayın.
Moderatörlük yaparken insanlarla konuşmaktan kaçının. Onları kızdıracak. Onlara "Ben sizden üstünüm" demek gibi olur.
İnsanlar sinirlenince gerçekten sinir bozucu oluyorlar. İlk etapta onları kızdırdığınıza pişman olabilirsiniz. Belki web sitesine saldıracaklar. Belki gerçek kimliğinizi bulacaklar ve size bir düşman gibi davranacaklar. Bundan kaçınmalısınız.
Yüzleşmelerden kaçının. Bunun yerine, sadece programın düğmelerini kullanın. Bir uyarı veya yasaklama göndermek için düğmeleri kullanın. Ve hiçbir şey söyleme.
İnsanlar daha az kızacak: Çünkü bunu kimin yaptığını bilmeyecekler. Asla kişisel olmayacak.
İnsanlar daha az sinirlenecekler: Çünkü bir tür üstün otorite hissedecekler. Bu, bir kişinin otoritesinden daha kabul edilebilir.
İnsanların harika psikolojileri var. Onların düşündüğü gibi düşünmeyi öğrenin. İnsanlar sevimli ve tehlikeli yaratıklardır. İnsanoğlu karmaşık ve şaşırtıcı yaratıklar...
Kendi mutlu ortamınızı yaratın.
Moderasyon görevlerini doğru yaptığınızda insanlar sunucunuzda daha mutlu olacaktır. Sunucunuz aynı zamanda topluluğunuzdur. Daha mutlu olacaksın.
Daha az kavga, daha az acı, daha az nefret olacak. İnsanlar daha çok arkadaş edinecek ve böylece siz de daha çok arkadaş edineceksiniz.
Bir yer güzel olduğunda, biri onu güzelleştirdiği içindir. Güzel şeyler kendiliğinden gelmez. Ama kaosu düzene dönüştürebilirsin...
Kanunun ruhu.
Bir yasa asla mükemmel değildir. Ne kadar kesinlik eklerseniz ekleyin, her zaman yasaların kapsamadığı bir şey bulabilirsiniz.
Kanun mükemmel olmadığı için bazen kanuna aykırı şeyler yapmanız gerekir. Bu bir paradoks, çünkü yasalara uyulmalıdır. Takip edilmemesi gereken durumlar dışında. Ama nasıl karar verilir?
Teorem: Kanun asla mükemmel olamaz.
Kanıt: Yasanın sınırında bir uç dava olarak görüyorum ve bu nedenle yasa ne yapacağına karar veremiyor. Ve yasayı değiştirsem bile, tam olarak bu davayı ele almak için, yine de yasanın yeni sınırında daha küçük bir uç davayı düşünebilirim. Ve yine, kanun ne yapacağına karar veremez.
Örnek: "Çin" sunucusunun moderatörüyüm. "San Fransico" sunucusunu ziyaret ediyorum. Bir sohbet odasındayım ve 15 yaşında masum bir kıza hakaret eden, taciz eden biri var. Kural şöyle diyor: "Denetleme yetkilerinizi sunucunuzun dışında kullanmayın". Ama gecenin bir yarısı ve uyanık olan tek moderatör benim. Bu zavallı kızı düşmanıyla baş başa mı bırakayım; yoksa kurala bir istisna mı yapmalıyım? Bu senin kararın.
Evet kurallar var ama biz robot değiliz. Disipline ihtiyacımız var ama beynimiz var. Kararınızı her durumda kullanın. Çoğu durumda uyulması gereken yasanın metni vardır. Ama bir de "hukukun ruhu" var.
Kuralları anlayın ve onlara uyun. Bu kuralların neden var olduğunu anlayın ve gerektiğinde esnetin ama çok fazla değil...
Bağışlama ve uyum.
Bazen başka bir moderatörle çatışabilirsiniz. Bunlar insan olduğumuz için oluyor. Kişisel bir çatışma veya alınacak bir kararla ilgili anlaşmazlık olabilir.
Kibar olmaya ve birbirinize karşı nazik olmaya çalışın. Müzakere etmeye çalışın ve medeni olmaya çalışın.
Birisi bir hata yaptıysa, onu affedin. Çünkü sen de hata yapacaksın.
Sun Tzu, "Bir ordunun etrafını sardığında, çıkışı boş bırak. Çaresiz bir düşmana çok fazla baskı yapma."
İsa Mesih şöyle dedi: "İçinizden kim günahsızsa, ona ilk taş atan kişi olsun."
Nelson Mandela, "Kızgınlık zehri içip sonra onun düşmanlarını öldüreceğini ummak gibidir." demiş.
Ve sen... Ne diyorsun?
Diğer ol.
Birisi kötü bir davranış sergiliyor. Sizin bakış açınıza göre, bu yanlış ve durdurulması gerekiyor.
Diğer kişiyle aynı yerde doğduğunuzu, onun ailesinde, anne babasıyla, erkek kardeşleriyle, kız kardeşleriyle birlikte doğduğunuzu düşünün. Kendi yaşam deneyiminiz yerine onun yaşam deneyimine sahip olduğunuzu hayal edin. Onun başarısızlıklarına, hastalıklarına sahip olduğunuzu hayal edin, onun açlığını hissettiğinizi hayal edin. Ve sonunda senin hayatına sahip olup olmadığını hayal et. Belki durum tersine dönerdi? Belki kötü bir davranış sergiliyor olurdun ve o seni yargılıyor olurdu. Hayat deterministtir.
Abartmayalım: Hayır, rölativizm her şeye bahane olamaz. Ama evet, görelilik her şey için bir bahane olabilir.
Bir şey aynı anda hem doğru hem de yanlış olabilir. Gerçek, görenin gözündedir...
Az ama öz.
İnsanlar kontrol altında olduklarında istedikleri şey için savaşmaya daha az zaman harcarlar çünkü zaten ne yapıp ne yapamayacaklarını bilirler. Ve böylece istediklerini yapmak için daha fazla zamana ve enerjiye sahip olurlar, böylece daha fazla özgürlüğe sahip olurlar.
İnsanlar çok fazla özgürlüğe sahip olduğunda, birkaçı özgürlüklerini kötüye kullanacak ve diğer insanların özgürlüğünü çalacaktır. Ve böylece, çoğunluk daha az özgürlüğe sahip olacak.
İnsanlar daha az özgürlüğe sahip olduğunda, daha fazla özgürlüğe sahip olurlar...